In ce firme autorizate ANRE ar trebui sa avem incredere?

 

Presupunca ati auzit cu totii de scandalul de acum un an, legat de firma de gaze din Sighet care a fost gasita vinovata de doua explozii. Din cate am citit pe internet, personalul nu era calificat in domeniu desi firma era autorizata de ANRE. Singurul angajat care facea exceptie a murit in urma exploziei, din cauza arsurilor grave. Recunosc, eu nu stiu foarte multe despre firme de gaze, revizii instalatii gaze si alte lucruri din aceasta categorie insa tatal meu este omul bun la toate, si el mi-a explicat cum sta treaba.

 

Pentru ca o persoana sa obtina autorizarea ANRE, trebuie sa treaca un examen scris. Am cautat pe internet si am gasit o serie de grile destul de dificile, insa nu am gasit niciun indiciu ca ar exista si o proba practica pentru a obtine aceasta autorizare anre. Asadar, cum stiu eu ca cetatean corect si onest ca firma autorizata anre la care apelez va avea mijloacele corespunzatoare de a rezolva problema pe care o am cu instalatia de gaze sau ca va efectua revizii instalatii gaze in mod corespunzator?

 

Ei bine, alt mijloc de informare in afara de internet nu cred ca am la dispozitie. Asadar, caut firme autorizate ANRE si apoi investighez pe forumuri sau bloguri ca sa vad ce impresii au avut alti clienti de-ai lor. Am facut asta de curiozitate putin mai devreme si am gasit rezultate destul de concludente pentru a lua decizia corecta, zic eu. De exemplu, o doamna din Busteni povestea pe un forum ca a apelat la o firma din zona pentru o revizie instalatii gaze si la cateva zile dupa (deci destul de tarziu) a aparut la usa un batranel cu o sticluta de apa amestecata cu sapun si o pensula. Asta cred ca putea sa faca si ea foarte usor.

 

Pe de alta parte, in acelasi topic un alt utilizator povestea despre firme autorizate anre si despre experienta lui pozitiva legata de acestea. In urma unor scurgeri de gaze a apelat la o firma autorizata anre pentru o revizie instalatii gaze. Zicea ca angajatii au fost punctuali si ca erau costumati corespunzator, cu uniforme curate si legitimatii la vedere care sa confirme faptul ca lucreaza la acea firma si ca sunt autorizati de anre in domeniul gazelor naturale.

 

Chiar daca multe persoane nu dau foarte multa atentie firme autorizate ANRE, acestea sunt faorte importante pentru siguranta unei comunitati. Cand vorbim de instalatii de gaze, riscurile sunt prea mari ca sa ne zgarcim la cateva zeci de lei si sa angajam o firma de calitate indoielnica. Daca nu sunteti siguri ce firme autorizate ANRE sunt competente sau nu, puteti sa intrebati distribuitorul de gaze sau chiar sa cautati pe site-ul acestuia o lista firmelor cu care acesta a colaborat in trecut. De exemplu, eu am luat datele de contact ale firme autorizate anre care a venit sa faca revizie instalatii gaze cand m-a anuntat distribuitorul ca e timpul pentru ca mi s-au parut de incredere si profesionisti. Firma a fost angajata de distribuitor si, desi aveam posibilitatea sa aleg o alta firma daca vroiam fara complicatii prea mari, am preferat sa merg pe incredere si consider ca am facut alegerea potrivita.